Wat is een luchtdichtheidstest?
Een luchtdichtheidstest, ook vaak een blowerdoortest of pressurisatieproef genoemd, wordt uitgevoerd om de luchtdichtheid van een bestaande woning of nieuwbouw te meten. Tijdens de test wordt er een meting in onderdruk en een meting in overdruk uitgevoerd. Tijdens elke meting worden bij verschillende drukken (tot 70Pa) gemeten hoeveel lekdebiet (luchtverlies) er is.
De woning wordt op druk gebracht door een frame met zeil in te bouwen in een (buiten)deur of raam met daarin een gecalibreerde ventilator. Op deze manier kunnen de natuurlijke drukverschillen worden nagebootst die door windbelasting wordt veroorzaakt op een gebouw en is doormiddel van een manometer (luchtdrukmeter) het mogelijk dit te registreren.
De meting wordt verwerkt in een rapport en er wordt bij een onafhankelijk kwaliteitskader een conformiteitsattest aangevraagd die de authenticiteit van de meting bevestigt. Zo bent u zeker dat de gemeten waarden waarheidsgetrouw zijn en u maximaal kan profiteren van de mogelijke voordelen die eraan gelinkt zijn.
Waarom luchtdicht bouwen?
Onderzoek toont aan dat een slechte luchtdichtheid aanleiding kan geven tot ongewenste verschijnselen in een woning of gebouw. De ongecontroleerde ventilatie via luchtlekken maakt dat er soms tot 15% van de opgewekte warmte verloren gaat (m.a.w. een aanzienlijk hogere energiefactuur). In sommige situaties ontstaan er koudebruggen die aanleiding kunnen geven tot plaatselijke vorming van condensatie. Die condensatie is de grootste oorzaak van nefaste schimmelvorming. Daarnaast is akoestische overdracht van buitengeluiden eveneens gelinkt aan gebrekkige luchtdichtheid van de bouwconstructies.
De voordelen van luchtdicht bouwen kan je samenvatten als volgt:
» Hoger rendement van de isolatie
» Winst in E-peil punten
» Besparing op de energiefactuur
» Correct functioneren van ventilatiesysteem
» Toename van comfort in de woning
» Betere akoestische prestaties
» Bouwschade door condensatie
Opsporen van luchtlekken
Tijdens de luchtdichtheidstest wordt een onder- en overdruk opgebouwd. Met dit drukverschil worden luchtlekken voelbaar en zichtbaar met een infrarood camera en rookdetectie. Dankzij een thermografische analyse kan de intrede van lucht op beeld vastgelegd worden.
Om een goede luchtdichtheidswaarde te bekomen is het aanbevolen een tussentijdse of indicatieve meting voor te schrijven. Advies en eventuele verbeteringswerkzaamheden zijn op dat moment nog mogelijk.
Uitvoeren van een luchtdichtheidsmeting
Luchtdicht bouwen en de controle ervan is meer een standaard dan een uitzondering. Lastenboeken verwijzen steeds vaker naar een eis op vlak van luchtdichtheid. Met 2020 in het vizier zullen deze eisen enkel verscherpen. Efficiënt en economisch verantwoord luchtdicht bouwen is een samenwerking tussen bouwheer, architect, aannemer en EPB-verslaggever.
» Uitgevoerd door een erkend luchtdichtheidsmeter
» BlowerDoortest volgens STS-P 71-3 en NBN EN 13829 norm (A-meting)
» Opgevolgd door een verplicht extern kwaliteitskader.
» Optioneel uitvoeren van een tussentijdse luchtdichtheidsmeting (B-meting)
» Metingen van zowel eengezinswoningen als grotere volumes
Woningen en grote volumes
Een luchtdichtheidstestkan uitgevoerd worden bij zowel particuliere woningen, als industriële gebouwen of kantoorgebouwen. De luchtdichtheid van grotere volumes wordt gemeten door meerdere ventilatoren in te schakelen, de zogenaamde 'MultipleFan' meting.
Een voorstudie, degelijk advies en de juiste productkeuze werken kostenbesparend. Daarnaast verzekeren detailmetingen, werfopvolging en tussentijdse luchtdichtheidsmetingen een goed resultaat betreffende de luchtdichtheid van de gebouwschil.