EnergiePrestatieCertificaat (EPC)

Hulp nodig?

Spreek je liever iemand?
Bel ons en we helpen je verder!

+32 489 993 397

Vraag uw offerte aan!

Wat is EPC?

EPC is de afkorting van energieprestatiecertificaat. Een EPC toont aan hoe energiezuinig een gebouw is. Een residentiële eenheid is bijvoorbeeld een woning, appartement of een collectief woongebouw, zoals een studentenhuis.

Het EPC dient om mogelijke kopers of huurders te informeren. Maar het EPC is soms ook nodig om te bewijzen dat u in aanmerking komt voor bepaalde subsidies. Of om aan te tonen dat uw woning of appartement voldoende gerenoveerd is.

EPC Energielabel

Heb ik een (nieuw) EPC nodig?

Een bestaand EPC blijft 10 jaar geldig. Echter heb je in sommige gevallen een EPC nodig die recent werd opgemaakt (2019 of recenter).
Gebruik de online EPC-Wegwijzer om te weten of u een EPC nodig hebt, welk EPC, hoeveel EPC’s per gebouw nodig zijn, …

Ga naar de EPC-wegwijzer

In sommige situaties ben je verplicht om een (nieuwe) EPC te laten opmaken, zoals:

  • EPC verplicht bij verkoop: als je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw wil verkopen met publieke reclame. Beschik je nog over een verouderd EPC (voor 2019)? Dan ben je verplicht om een nieuw Energieprestatiecertificaat te laten opmaken.
  • EPC verplicht bij verhuur: als je je woning, appartement, studio of klein niet-residentieel gebouw langer dan 2 maanden wil verhuren met publieke reclame. Let op, bestaande EPC zijn geldig maar slechts bij recente EPC (2019 of recenter) wordt toegestaan om de huurprijs te indexeren.
  • EPC verplicht na energierenovatie: met ingang van 2023 moeten woningen met een label E of D binnen de 5 jaar aankoop grondig gerenoveerd worden naar minimaal label D. Nadien moet je het resultaat van die inspanningen bewijzen met een nieuw EPC-attest, ook als je je woning niet verkoopt.

Wens je meer uitleg? Neem contact op met onze EPC-deskundige!